Blog
april 9, 2014 by Generelle nyheter
Petter André Nonsvik (20) fra Skodje er noe så sjeldent som en verktøymaker med ferskt fagbrev. Pla-Mek er vært lærebedrift og er glad for at Petter velger å satse videre i bedriften.

Pla-Meks «grand old man», Sverre Hjelle, overlater stafettpinnen til den nyutdannede verktøymakeren Petter André Nonsvik.

Petter André Nonsvik (20) fra Skodje er noe så sjeldent som en verktøymaker med ferskt fagbrev. Pla-Mek har vært lærebedrift og er glad for at Petter velger å satse videre i bedriften.

Sjelden vare
Det finnes ikke mer enn 160 verktøymakere i landet. Og et fåtall av dem er av den yngre garde. Faget er nærmest en godt bevart hemmelighet. Selv etter to år på videregående skole hadde ikke Petter André Nonsvik engang hørt om faget. Etter TIP og Industriteknologi kan man velge inntil 60 ulike fag. Flere av dem forblir dessverre ukjente for elevene.

– Jeg fikk høre om faget først da opplæringskontoret ringte og jeg fikk tilbud om lærlingplass i Sykkylven eller Stranda. Jeg besøkte flere bedrifter, blant annet Pla-Mek som ønsket en verktøymakerlærling. Jeg syntes bedriften virket spennende og valgte å si ja. Det har jeg ikke angret på i ettertid. Dessuten var min morfar stor fan av verktøymakeryrket. 

Variert og spennende
– Faget er variert og består av både sveising, dreiing og en solid porsjon med nøyaktighet. Det passer meg bra. Dessuten gir jobben god anledning til å bruke moderne hjelpemidler. Jeg har vært datainteressert siden jeg var fem. Nå får jeg konstruere og tegne på data i 3D. Dette er en jobb der man får kombinert mange fagområder som matematikk, tegning og arbeid i verkstedet. Ingen former vi lager er like. Det er alltid en ny tankegang. Ethvert prosjekt krever en ny løsning, sier Petter.

Og opplæringen er det Sverre Hjelle som har stått for.

– Sverre har vært utrolig flink til å la meg prøve selv. Resultatet er at jeg har deltatt aktivt fra første dag. Nå har jeg tatt over mer og mer, og i vinter fikk jeg også ansvaret for alt papirarbeid og tegninger. I dag fungerer Sverre mer som rådgiver og jeg setter stor pris på å ha noen å rådspørre. I tillegg er det også enda en verktøymaker i bedriften. Det gir trygghet å ha noen å diskutere løsningene med. Snart skal jeg også inn i produksjonen for å sprøytestøpe for å testkjøre formene. Det gir meg enda bedre forutsetninger for å være en god verktøymaker, sier Petter.

Daglig leder Thor Omenås synes det er flott at Petter André har fått fagbrev og vil satse videre i Pla-Mek.

Gir stafettpinnen videre
Sverre er glad for å gi stafettpinnen videre. Selv har han vært i faget siden 1966. Han har vært med siden Pla-Mek ble aksjeselskap i 1992 og han er fortsatt medeier i bedriften. Nå skal han trappe ned mot pensjonisttilværelsen.

– Det er utrolig bra at den yngre generasjonen satser på verktøymakerfaget. Dette faget er mye mer kreativt og variert enn mange andre fag. I dag er det flere hjelpemidler enn da jeg startet i faget. Det gjør det litt enklere å være nøyaktig, men man kommer likevel ikke utenom kunnskap og forståelse for faget, sier den vordende pensjonisten som synes det er synd at verktøymakerfaget er blitt så ukjent.

– Nå skal jeg trappe sakte, men sikkert ned. Det gjør jeg med god samvittighet nå som jeg vet faget er i gode hender her i bedriften. Vi hadde også en verktøymakerlærling på 90-tallet. Han jobber fortsatt i bedriften. Nå har vi to verktøymakere med fagbrev og en uten. Den uten det er meg, sier Sverre og ler. Det var ikke slike ordninger da han lærte seg faget.

Viktig kompetanse
– Det å ha verktøymakerfaget i eget bedrift har to aspekter for oss. Det ene er at vi bedre greier å kvalitetssikre de innkjøpene vi gjør og det andre, og minst like viktig, er at vi sammen med våre kunder kan diskutere og finne frem til de beste løsningene. Gode formverktøyer avgjørende for å tilfredsstille våre krav til produksjon. Effektivisering av verktøyene slik at produksjonen kan automatiseres står sentralt i faget. Et godt verktøy for sprøytestøping legger grunnlaget for de beste løsningene. Det å ha solid kompetanse på dette feltet er definitivt et konkurransefortrinn og så er det i tillegg veldig hyggelig at vi får yngre krefter inn i bedrifter, sier daglig leder i Pla-Mek, Thor Omenås.

Første gang
Bergljot Hjortdal som er daglig leder for opplæringskontoret for møbel-, tre og mekanisk industri, gleder seg også over sin første verktøymakerlærling.

­– Vi har hatt mekaniske fag i sju år, men det er første gang vi har hatt en verktøymakerlærling. Det er ikke så mange som vet om faget. Vi har hatt kun en bedrift som har etterspurt denne kompetanse og det er Pla-Mek. Det er et behov de har meldt inn ett års tid før vi greide å finne en, men vi greide det! Det beviser viktigheten av at bedriftene melder inn sine behov til oss og er veldig konkrete på hva de er ute etter. Årlig har vi rundt 40 lærlinger fordelt på 13 ulike fag.

– Pla-Mek har vært medlem hos oss i mange år og er et skoleeksempel på en god lærebedrift. Her er alt veldig ordentlig og skikkelig. Pla-Mek er gjerne en bedrift vi avlegger et besøk sammen med elevene og så er det ekstra stas å kunne bidra til å finne en verktøymakerlærling. Petter har vært en veldig god lærling. Vi har også brukt ham på utdanningsmesser der han har vært en svært god ambassadør, avslutter Hjortdal.

Finn oss på Google +